Radkův sad

Čím hnojím v sadu a na co si dát teď pozor u slivoní?

Ahoj sadaři, děkuji Vám za množství dotazů, které mě píšete. Snažím se na všechny odpovídat, ale už nás jaro pěkně tlačí, tak mě to chvilku trvá, než se k tomu dostanu.

Nejprve Vám chci názorně ukázat co je potřeba zlepšit, co nedělat během následujícího období případně co naopak. Doporučuji Vám shlédnout video, které je dole úplně do konce, protože podle něj budete opatrovat vaše stromečky až do podzimu.

Tady jsem objevil pěknou ohrádku z pozinkovaného plechu a zasypanou mulčovací kůrou. Co na to říkám? Já bych to moc nedoporučoval, lépe je to obrýt rýčem nebo jinou technikou. Proč? Protože mulčovací kúra je kyselá a okyseluje půdu + co je horší v této vrstvě se budou držet hlodavci a rádi si udělají v takovém místě hnízda, tedy může stromek vlivem jejich řádění uschnout. Ani posekanou trávu zde nedávejte či v pozdějším období spadlé ovoce, budete si kumulovat choroby a škůdce.

Ovocný stromek bych neobsypával.

Tohle je můj stromek, na podzim vyhnojený podzimním NPK Yaramila – kde je méně dusíku. Nyní pokud chcete hnojit můžete použít klasiku NPK, kde je již dusíku více, podpoříte růst. Nutno zapravit do půdy, nenechávejte to na povrchu. Dusík by vyletěl do vzduchu a užitek by měla tráva… Což nechceme. Zkontrolujte kůly u stromku po zimě. Proto tam mám dva 🙂

Ale obryl je to lepší a prospěšnější.

Zde je malá ukázka toho co by chtělo zlepšit. Nejdříve obrýt, vyhnojit, očistit kmínek, vysvobodit korunku atd. V tomto případě nekritizuji, jen Vám dávám inspiraci co zlepšit a udělat.

Zde je to pěkně vidět i na přírustcích, jak je to důležité.

Zde je myšlenka dobrá, ale špatně realizovaná. Vždy, když roubované místo dáte pod úroveň terénu, dříve nebo později se půda dostane nad roub, ten pak zakoření a podnož odumře. Zde to opravdu musíte vyzvednout výše aby „hlavička byla vidět“. Nutné opravit!!! Trubka na vyhnojení a vodu je sice fajn, ovšem Pro ten stromek je výše psané podstatně důležitější. Chválím za nátěr kmínku.

Nedávejte stromek moc nízko, za pár let půjde ven a začnete od znovu.

Tady tento sádek není již potřeba nějak intenzivně obdělávat, ovšem občas bych jej tím rotavátorem projel.

Tady to už podstatné tak moc není, ovšem neuškodí to.

Zde je to zcela bez připomínek 🙂 Chválím!!!!!

Moc pěkná práce, šikovný sadař 🙂

Malá inspirace pro sadaře a zahradníky 🙂 Věřím, že jsem majitele nenaštval, ale inspiroval!!! V následujícím videu se dozvíte, čím hnojím, jak v kterou dobu atd. Plus na konci videa máte důležitou informaci co se slivoněmi teď, co pohlídat a na co se zaměřit.

Pokud se Vám články líbí, děkuji za sdílení mezi Vaše kamarády a přátele!! Mějte se hezky. Tož tak Radek

https://youtu.be/htkipZqIBUM
Radkův sad #boturcz

#radkuvsad #boturcz #ovoce #jakhnojim #hnojiva #udrzba #straznice #sad #puda #zahrada