Radkův sad

Podle čeho se rozhodnu stromek vykopat a nasadit nový? Radkův sad

V některých případech sami poznáte, že již péče o strom je zcela zbytečná. Mnozí mi píšete, dá se ještě zachránit? Pošlete fotku atd.

Já odpovím takto: Pokud je strom nově zasazený, vy nevíte co se „děje“ pod zemí. Zda-li myš či rejsek neokousaly kořeny, byla podnož přesáhla ve školce či velmi brzy vykopaná. a prodána do školky? Vyzrál ten stromek dokonale či byl odlistěň?

Tak bychom mohli pokračovat. Na videu Vám ukazuji, co již pro mě nemá smysl. Já neroubuji, kupuji si stromky hotové. I takzvané odkoply již nesázím, byť milovníci durancií na ně nedají dopustit. A Proč?

Protože nevíte, jestli si nepřinesete do svého sadu nějakou virózu či nemoc, která Vás v pozdějších dobách může potrápit. Jak? Tím, že při střihu začněte nůžkami „rozsévat“ problém i do okolních stromů. Může se stát, že Vám to padne všechno.

Pokud cena stromku neruinuje Váš rozpočet cca 200Kč/kus, tak jako výhodu považujte i to, že prošly kontrolou i na bezviróznost a máte jistotu kvalitní sadby. Což Vám dokazuje štítek na stromku či keři tzv. rostlinolékařský pas.

Pro mě ta nejdůležitější deviza je: čas. Ušetříte čas při pěstování, roubování atd. Tedy nepěstujte mrtvolky, ty plodit nebudou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *