O včelaření

Včelky od června do října.

Ahoj kamarádi a přátelé včel!

Předem se omlouvám, že jsem se k mému blogu moc nedostal. Původně jsem chtěl „dodržet“ tradici každého měsíce co právě děláme. Ovšem vlivem viru a nepříznivého počasí jsem na to prostě neměl čas.

V květnu jsme samozřejmě chovaly matky. I když v tom deštivém počasí to šlo celkem složitě, nakonec se podařilo. Jak víte chov matek považuji za velmi důležitý, nejen pro obměnu, ale i pro rozšíření včelstev. Tento rok se vyznačoval pozdějším oplozování, což mělo vliv na nekladoucí i trubcokladné matky. Proto bych Vám všem doporučil ještě kontrolu včelstev s prohlídkou plodu což budete provádět. I já jsem ještě minulý týden našel trubcokladnou mladou matku, prostě vyčerpala své zásoby spermatu. Byla málo oplozená.

Co se ještě týče května, tím jak bylo deštivo, vytáčení medu u nás proběhlo pouze jednou, tu druhou várku nám včelky v úle spapaly. Tedy medu na pastování není mnoho. Chtěl jsem pro Vás rozšířit sortiment, bohužel to musíme posunout na příští rok.

V červnu jsme pokračovali s chovem, krmily oddělky, opravdu plné ruce práce, což v pokračujícím deštivém počasí dle měřících vah na úly byl za celý měsíc červen přínos mínus 3 kg. Ano nevidíte špatně, tak to bylo.

Následuje červenec poslední vytáčení respektive dotáčení, protože opět toho moc nebylo. Ale jak se říká v tomto roce pán Bůh zaplať za to! A to se mě ještě pokazilo ovládání medometu, aby toho nebylo málo 🙂

Jak to tedy s medem letos je? Medu na pastování není moc, květového a lipového trošku více, akátový je čistá nula a lesní to samé. Můj odhad je že vydržíme do Vánoc, ale dlouho asi ne. Ti zákazníci co si brali 1-5 kg berou naráz 20-40 kg což rychle mizí.

Červenec a srpen je ve znamení podletí, tedy přípravu na nový včelařský rok, přípravu na zimování včelstev a léčení.

Tady bych podotknul, že jsem na produkční včelstva aplikoval Formidol 81 odparné dva proužky a to se mě líbilo. Na včelstva slabší či silnější oddělky Formidol 40 na slabší jsem aplikoval Gabon PF 90 spolu s varromedem. Aplikuji vždy podle návodu! Aktuálně sleduji diskuze na internetu co a jak se používá, co a jak nefunguje. Pokud bychom všichni dodržovali postup, případně si zkoušeli ověřovací křížové metody, tedy že prohodíte léčiva a odzkoušíte tím jejich účinnost. Zakrmení včelstev bylo prioritou těchto měsíců. Panečku a kolik toho letos snědli!

V září vytáhnutí gabonových pásků, ještě dokrmení včelstev. Úklid kolem včelnice, posečení trávy, vyvaření vosku, spálení starých rámků a otázka přemýšlení co připravit na příští rok. Objednání rámků a přířezů, již objednaná výroba mezistěn z mého vlastního vosku. Přemýšlení nad novými věcmi atd. Hlavně je také i o stáčení medu do sklednic a prodej zákazníkům.

Pokud potřebujete osvěžit metodiku léčení podívejte se zde:

https://www.beedol.cz/cely-rok/

Následuje říjen, tedy „doléčení včelstev“, opětovná kontrola spadu roztoče a klíckování matek. Vím, že se toho někteří bojíte, ovšem to BEZPLODÉ období je opravdu důležité. Nejlépe zaklíckovat matky, pokud ji nenajdete, tak pak nutně odstranit plod!!! Třeba odvíčkovací vidličkou. Jde to pěkně. Co bych také neopomněl je vložení česnových uzávěr proti myším. Ty dokážou udělat pěknou paseku. Nenechte se prosím chvácholit tím, že máte včely bez plodu! Je nutná opravdu důsledná kontrola. Aktuální spad po první fumigaci je 10 – 300 varroa na včelstvo…

Zaklíckování matek:

1.) – najdu matku, vložím jí do klícky a včelstvo zafumiguju.

2.) – po 21 dnech matku pustím, pokud jsem ji nenašel, odstraním plod a zfumiguji po druhé.

3.) – po 9 dnech zfumiguji potřetí nebo provedu pokap varromedem.

4.) – pokud jsem vše provedl důkladně a důsledně, mám pokoj!!!

To zjistíte vždy dle spadu na podložkách, tedy neusneme na vavřínech, ale již monitorujeme. Zde máte video, jak klíckujeme my.

Přeji Vám všem pěkné i když deštivé dny, které můžete využít k nápravě věcí, které jste nestihli. Pokud Vám dochází med, tak se u nás zastavte a doplňte zásoby 🙂

Mějte se hezky!!! Radek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *