Nezařazené

Jak se usazuje roj? Příprava na medobraní.

V poslední době mě volalo pár lidí s dotazem, že se jim na zahradě usadil roj a co s tím? Nejlepší je samozřejmě zavolat včelaře, protože laik se včel bojí. Což je normální a rozumné řešení. Co když ale včelaře nenajdete ve svém okolí?

Roj se u vás usadil jen na chvilku v řádech hodin maximálně dní. V tomto stavu vyčkávají na to, až pátračky, tedy pár včel, najde optimální dutinu, kde by se mohly přestěhovat. Tam to musí být na první pokus, nemohou lítat z místa na místo. Proč? Protože něž vylétly z úlu, naplnily své medné váčky medem a tím částečně „zablokovaly“ svá žíhadla. A měly zásobu potravy na tuto přechodnou dobu. Nehrozí, že by na vás zaútočily, včely jsou klidné a vyčkávají kam poletí.

Na videu vidíte jak lítají kolem mě, bez rukavic a klobouku jsem jim přistavil malý úl – plemenáč, do kterého napochodují jako vojáci či jako stádo oveček do ohrady.

V tomto období jsme vyklidili medárnu, vynesli všechny kbelíky na med, zkontrolovali pomůcky na medobraní a vše důkladně opláchli.

Protože byl opravdu minulou neděli letní den a vysoké teploty, zavolal jsem pomocníky, aby mě pomohli s kbelíky na med. Myslím, že po obědě usnuli jak budulínci! Ono se to nezdá, ale byli to 4 hodiny práce. Vše důkladně opláchnout takzvaně nahrubo vydrhnout a očistit.

Načisto vše sanitujeme již v medárně pomocí přípravků k tomu určených. Pro včelaře doporučuji tento Vanoquad https://www.beesafe.cz/produkty/dezinfekce/vanoquat/popis-a-slozeni

Opravdu pak máte jistotu, že je vše jak má být. Výhoda že to zalepené od medu, umyjete jako kouzelným proutkem.

No a maminkám jsme poptřáli všechno nejlepší ke svátku!!!

#boturcz #boturovi #denmatek #medobrani #vcelarstvi #med

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *