O včelaření

Druhy medů

Nejzákladnější rozdělení je MED. Med je jasně označený název, který může být na každé sklenici. Tím jste splnily všechny požadavky na označení výrobku. Tedy pokud se výrobek nijak neupravuje, nepančuje a produkt pochází od včel.

Takové další první rozdělení medu je na dvě kategorie. Med květový a medovicový.

Květový med získávají včelky z nektaru rostlin. Je to „směs“ z mnoha druhů rostlin, včelky sbírají nektar z rozkvetlých luk, květin, záhonů, parků apod. Tento med má nažloutlou barvu a po zkrystalizování má krémovou barvu jako podobně med pastovaný. Tyto medy označujeme jako první vytáčení. V pozdější letní snůšce mívá med již tmavější odstíny, protože včelky létají také do okolí lesů, kde sbírají medovici. Tím pádem dojde ke kupáži medů květového a medovicového. Tedy druhé či další vytáčení.

Medovicové medy nejsou z nektaru, je to lepkavá hmota, kterou vylučuje hmyz – například mšice, které ji napřed vysají z rostlin. Včely tuto hmotu sbírají z jehličí či jiných listnatých stromů. Medovicové medy jsou tmavé, pocházejí ze smrku, jedlí, dubů či modřínů. Tyto medy obsahují více minerálních látek, než medy květové a mají příjemnou harmonickou chuť, protože jsou méně kyselé. Opět při kontrole musíte dodržet číslo vodivosti.

Květový med můžeme mít Akátový, Lipový, Květový atd. Protože legislativa nás včelaře nutí k přesnějším požadavkům, které nejsme schopni splnit (garantovat přesné hodnoty, které nejsme schopni deklarovat) píšeme na etiketu „med z lipové aleje“ než med lipový. Proč to tak píšeme? Cílem není klamání zákazníka, jen milovníka medu informujeme, z kterého období či která rostlina v medu podle našeho odhadu převládá.

Vysvětlím to na příkladu: Po dokvétání řepky začíná rozkvétat Akát. Tedy dojde k fenologické změně přísunu nektaru z jiné rostliny. Ovšem úředník by to chtěl mít přesně. Jak včelky kádrově donutíme k přesnému rozdělení? Nijak, tedy při zpracování medu při vytáčení můžete opravdu předpokládat druhy medu dle barvy, vůně chuti atd. Ovšem na atomy to nerozdělíte. I u nás taková laboratoř není, vzorky při kontrole se posílají do Německa, kde provádí nákladné rozbory. Druhým paradoxem, když napíšete na med „z EU a mimo EU“ tak je to zcela v pořádku. Vidíte ten paradox? Naráz by vás jako včelaře málem zastřelili, že napíšete označení medu lipový a přitom včela sedla k tomu na jednu pampelišku….

Med pastovaný vyrábíme jako když šleháte vajíčka na sníh, pouze mícháním – pastováním docílíte bílé barvy a krásně krémové konzistence. Tento med mají nejraději děti, protože jim to neteče z chleba a je v chuti jemnější.

Tedy vrátím se k tomu začátku – med je med. Med musí v první řadě chutnat, nesmí nijak zapáchat či být zkvašený A v druhé řadě med pastovaný je vhodný pro děti, med květový tekutý je vhodný do čaje, med lipový je vhodný na nachlazení, med akátový vám nikdy neztuhne, med lesní je krásně kořeněný…

Jako včelař se zaměřuji na co nejvyšší kvalitu medu a jsem spokojený, že máme stálé zákazníky, kteří se rádi vracejí na další nákup. Což je to nejdůležitější!!! Kde si náš med koupíte? Přece i zde na našem novém eshopu www.botur.cz nebo v naší obchůdku Vinotéka Botur Strážnice.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *