O včelaření

Jak si vybrat úl?

To je ta nejtěžší a zároveň nejdůležitější otázka, kterou si musí zejména začátečník položit a splnit. Byť v této fázi mnoho informací nemá, včelu ani neviděl a musí jí do sezóny vyřešit.

Nejprve se podívejte v okolí kdo a v čem lidé včelaří, pokud si to můžete tzv. „osahat“ je to super. V České republice máme nejvíce rozšířenou míru Adamcovu tedy 39 x 24. Já jsem ji měl a velmi rychle jsem ji opustil. Proč? Když si pak představíte, že máte zvednout 35 kg v úrovni očí, tak to jde dosti špatně. Hlavně pro ženy je to opravdu těžké. Mě to osobně nevyhovovalo, není to ryba ani rak. Na plodiště jeden nástavek málo, na medník je jeden plný nástavek těžký. Tedy jste již před otázkou: nechtělo by to tedy nějaké polo-nástavky? Já říkám ANO. A už jsme zase u problému dvou výšek rámků. I když se Vám to ze začátku tváří jako problém, nakonec si na tuto „nevýhodu“ velmi rychle zvyknete, hlavně Vaše záda to ocení….

Otázku palubkových úlů jsem velmi rychle vymazal z hlavy. Teď mě prosím příznivci tohoto modelu úlů neukamenujte! Za mě je pořád nejlepší dřevo. Jednak je to přírodní materiál, dá se to parafínovat a dobře desinfikovat, natírat. Když dojde na nejhorší tak i spálit. Kdybych teď začínal od nuly, zvažoval bych možná plastové úly. I když jde ekologie stranou význam uteplení pro včely je důležitý. Palubkový úl to možná splňuje nějakou dobu, než ten polystyren vynesou mravenci, do parafínu to nedáte a ovčí vlna je pak vlhká. Tedy proto jsem tyto varianty zavrhl.

Tedy se posouváme k tomu, kde a co koupit? Bohužel jsou včelařské výstavy aktuálně zrušeny, prodejny mají omezený režim atd. Přístup k informacím je asi přes knihy ovšem nejvíce Vám řekne internet. Já jsem si zvolil pro svoje včelaření systém typu Langstroth 44,8 x 28,5 jako plodiště a 44,8 x 15,9 jako medníky. Langstroth je nejrozšířenějším úlem na světě. Tento systém je velmi jednoduchý, nakoupíte do toho mnoho různých vychytávek apod. A mám v blízkosti dobrou prodejnu včelařských potřeb a úlů v Bučovicích, kde rád jezdím a rád zde nakupuji.

Jak se tedy dopracovat k výběru a nákupu?

Důležitým faktorem pro mě je blízkost a dojezdová vzdálenost prodejny. Následuje věk včelaře a jeho fyzické možnosti, nadmořská výška stanoviště, jaké bývají plodiny a snůšky kolem mého stanoviště, kolik včelstev bych chtěl chovat a kolik do toho chci a můžu investovat? Vidíte, že těch otázek je opravdu mnoho, proto Vám dávám tyto informace k zamyšlení dopředu… 🙂

Tedy pojďme na ty nástavky. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Uteplené úly – lepší šířka do 39cm, méně hrozí přehřívání a vylézání z úlů. Neuteplené úly – více včely vnímají okolí, můžou se přehřívat

Vysoké rámky mají výhodu jarního rozvoje, menšího počtu nástavků, lépe se hledá matka, jsou ovšem těžší.

Nízké rámky, jsou zase lehčí, líp to rozšíříte, prostě tu bednu tam šoupnete, pomalejší jarní rozvoj, lépe rozdělíte druhy medů, hůř budete hledat tu matku, protože máte více rámku.

Za mě falcové nástavky jsou velmi dobré, zejména při manipulaci a rozvozů na stanoviště, nefouká jím pod sukýnky.

Vymezení včelí mezery můžete mít mezerníky, hofmanem nebo hřebeny. Záleží jak a čím budete med odvíčkovávat a kolik toho budete mít. Což v prvním roce asi řešit nebudete.

Nejdůležitější otázkou pro včelaře je správný výběr dna. Pro včely je to věc nepodstatná, pro včelaře velmi důležitá. Musím být síťované z důvodu varroázy a kontroly včelstev je to takový ukazatel, kde a co včely dělají, kde sedí, kolik mají zásob atd. Následuje jaké je česno tedy otvor do úlu, jaký má leták – přistávací dráhu atd. Následuje krmení, odběr pylu, jedu, možnosti kočování a i jako pojistka volného prostoru pro stavbu což se zejména začátečníkům bude hodit.

Tedy jak vidíte na tu otázku není jednoznačná odpověď, žádný úl není nejlepší ani nejhorší. Je opravdu dobré si napsat ať už fyzicky nebo do hlavy otázky či odpovědi, které Vás trápí a co Vás zajímá. Doporučuji navštívit více stránek, zeptejte se Vašich kolegů v okolí atd.

Myslím si, že rozumným prvním krokem je nákup prvních včelařských knih. Já je kupuji skoro všechny, zásadně nepůjčuji – rád si totiž dělám do těch knih své poznámky a mám je jako pracovní sešit, tak aby se neztratily. Navíc podpoříte finančně i vydavatele a uvidíte, že se k nim budete také vracet.

Následuje přihlášení do českého svazu včelařů. Někdo je proti, ale získáte první střípky informací a poznáte kolegy v okolí. Dostanete možnost objednat si léčiva, pomůžou s dotacemi a každý měsíc Vám přijde časopis včelařství – kde mimo jiné jsou inzertní rubriky výrobců úlů atd. Nahlásíte se do ČMSCH https://www.cmsch.cz/evidence-a-oznacovani-zvirat/vcely/ kde budete evidovat svá včelstva. No a pak už hurá na to!!! Jaro je zde vyražte na nákupy, ať jste připravení 🙂

 

Zatím tak pár slov o této nejdůležitější otázce začínajícího včelaře. Jak bude chvilka určitě Vám ještě doplním další informace.

 

Radek