Radkův čaj

Proč píšu Radkův čaj?

Jak mnozí víte, ve vinotéce mám rozličné druhy čajů od čistých zelených, černých, bílých, aromatizovaných, ovocných apod. Tedy i pro laika nepřeberné množství druhů, typů z různých oblastí i kvality. Když jsem přemýšlel nad sortimentem do svého obchůdku, čaj byl jeden z mého přání v sortimentu. Proč? To se hned dozvíte…

Koncem mého studia na II. stupni základní školy, tedy lehce před pubertou jsem začal „objevovat“ svět. V tomto bouřlivém období každého puberťáka jsem začal navštěvovat rodinu Kosířovu že Strážnice. Naše rodiny se znají mnoho let. Abych si našel v životě tu správnou zlatou střední životní cestu a z té nesjel do nějakého průšvihu, tehdy mě pan Kosíř pozval na šálek čaje.

Bohužel již není mezi námi. Byl to člověk neuvěřitelně zcestovalý, jezdil totiž na lodi po moři jako radiotelegrafista. I tímto koníčkem jsem si jako radioamatér díky jeho pomoci prošel. Následovaly bylinky, léčivé rostliny, herbáře, turistika, právě zmíněný velký záběr jak čajů i nečajů, láska k přírodě, možná se zde vyklubala začínající vášeň pro včely a poznávaní okolí. Když to shrnu od A po Z bylo to perfektní období poznávání a učení. Již v té době což je přes 22 let jsem si přál malou čajovnu ve Strážnici. A to se mě skoro po čtvrt století splnilo.

V loňském roce jsem pořádal čajovou přednášku. Překvapilo mě kolik lidí mělo zájem, mnoho zvídavých otázek „jak na to“, čím začít atd. Čaj je druhý nejlevnější nápoj hned po vodě. Na čaj si prostě musíte udělat tea time – tedy čas a chvilku se zastavit. Proto jsem se rozhodl znova tento večer zopakovat. Bohužel nám bacil, jak říkám plány zhatil, i když vše zlé je k něčemu dobré. Vnímám pozitivně to, že se společnost, lidé i sám člověk trošku zastavil a zvolnil. Najednou máme čas na co x let čas nebyl. Doděláváme resty a úkoly, které jsme odkládali. Tedy máme čas i na čaj. A to je velmi dobře!!!

Radkův čaj má být pro Vás návodem k zamyšlení právě nad šálkem dobrého čaje, má Vám pomoci s výběrem, radou jak a s čím si tento úžasný mok vychutnat, co nového se v sortimentu objevilo, co aktuálně popíjím a doporučuji. Pokud se budete chtít cokoliv zeptat, klidně mě napište nebo se zastavte ve vinotéce mile rád Vám poradím.

Zkuste si každý vytvořit svůj tea time třeba každé ráno, tak jak to mám já. Uvidíte, že se budete těšit na každý den, na práci, na rodinu a kamarády. I ta příroda nám v tomto směru hodně pomáhá. Tedy než se kolo opět rychle rozběhne čaj je ideální k naplánování a usměrnění svého života správných směrem, Tak jak to udělal pan Kosíř před mnoha lety se mnou.

Za toto mu opravdu děkuji a věřím že si tam nahoře ten čaj dopřává taky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *