O včelaření

Zimní slunovrat

V pondělí 21. prosince 2020, přesně v 11:02 hodin nastává zimní slunovrat, Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat, což znamená že po nejkratším dni v roce přijde nejdelší noc. Slunce je nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do české kotliny nejvíce šikmo. Na své pouti po obloze Slunce dosáhlo obratníku Kozoroha a vrací se zpět k rovníku. Nastává také astronomická zima. Tyto texty se dozvíte z médií, internetu atd. (dovolil jsem si tento text vypůjčit z webu kudyznudy)

Co to ovšem znamená pro nás včelaře, ale hlavně pro včely? Již tímto okamžikem se začíná měnit poměr dnu, tedy světla a poměr tmy, tedy noci. Byť jak sami dobře víte včelky v úle mají tmu jak v …. vy víte v čem 🙂 , přesto to poznají. Jsou tu totiž již několik desítek miliónů let.

Včelky v aktuální době vůbec nespí, to je mýlka, kdy se tvrdilo, v září zamkni úl a v dubnu jej odemkni. Ono to tak fungovalo, protože dřívější včelaři neuměli chovat nová včelstva a med se odebíral až po velikonocích, kdy „byla“ jistota přežití včelstev a později vzniku nových rojú. Tak se množili včelstva, což dneska neděláme. Kdybychom se podívali přímo do úlu, uvidíme pomalý, ovšem akční pohyb včel ve hnízdu, připomínající kouli.

Na co včely reagují je právě světlo. Včela je dítětem slunce! Proto již tito úžasní tvorové ví, že se pomalu, ale ještě začíná blížit jaro, nejdůležitější období v životě včelstev, aby si doplnili zásoby opět na horší časy, především na zimu.

My včelaři máme čas posunut jinak zhruba právě o půl roku. Koncem června se připravujeme na zimu, koncem prosince zase na jaro. Řídíme se právě letním a zimním slunovratem a mohu vám říct, že tento čas, který včelky měří je přesnější než lidské atomové hodiny 🙂

Do této doby, jsou včelstva ošetřena, nakrmena, odebrány kontrolní vzorky třeba na mor včelího plodu. Vánoce si užíváme lidským způsobem, tedy s výjimkou tohoto roku. Co ovšem mají v aktuální koronavirové prosincové době včelky na práci?

Tím, že se pomalililinku začíná prodlužovat den, včelstvo ví a tedy matku připravuje na kladení vajíček pomocí intenzivnějšího krmení pomocí mateří kašičky. Do této doby a zhruba do prvních jarních měsíců, včelstvo matku ani tak nepotřebuje, když zde matka není, je včelstvo sice neklidné, ale matka není „zcela“ potřeba. Pak je na včelaři, aby problém vyřešil. Zkušený včelař třeba spojí včelstva dohromady.

Ovšem včelstva se již nyní zahřívají matičku, což dělají pořád stejně a přidávají více mateří kašičky, aby matka začala klást vajíčka do včelích buněk a tím vytvářela první novou generaci včel. Není to prosím tak intenzivní jako například v květnu. Ta změna tady nastala.

Nádherné zparodovaný plást v hlavní snůšce.

Následuje leden a zhruba v půlce února proběhne prolet, tedy vykálení včel. A můžu vám říci, že od tohoto období se zastavíme zase až v prosinci.

Přeji Vám krásné a pohodové vánoce, šťastný Nový rok!

Radek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *